dulu & sekarang …

Posted: 27 September, 2011 in Uncategorized

Memang aku respect! merata aku berjalan dekat mana-mana, mesti aku nampak kelibat manusia pegang DSLR … memang tak dinafikan ramai yang dah ada DSLR … dunia photography makin berkembang di Malaysia … salute! adakah ni pertumbuhan yang baik atau sebaliknya? tergugatkah ‘orang-orang lama’ yang sekian lama membuat business dengan camera dengan kedatangan orang-orang baru ini? tepuk dada, tanya selera … setiap hari, ada saja photos yang di tag di facebook … photos rata-ratanya memang superb! sampai sekarang aku masih belajar lagi dalam dunia photography … banyak perlu aku belajar sebenarnya … aku tak puas! haha … alhamdulillah, semalam aku dah let go semua barang camera yang sekian lama aku gunakan … hope camera tu dapat berkhidmat dengan owner barunya … hehe … photo dekat atas ni captured by Farisan (officemate aku yang baru beli camera), aku sekadar edit sikit dan share dekat sini … minta C&C jika ada … insyallah dalam entry akan datang, aku cuba upload travel log aku ke syria & jordan … till then, take care!

salam aidilfitri, maaf zahir batin … blog orang lain semua upload gambar raya, aku pula sibuk nak upload gambar experiment … kira gambar raya juga la ni ye … hehe … actually photoshoot ni last minute plan … pukul 12 malam aku start setting equipment semua … 4 hour session juga la baru habis semua … aku upload satu … photos yang lain tu aku edit main-main je … hope dalam entry akan datang, aku boleh come out dengan idea-idea lain pula … till then, take care!

eurotrip – bath (3D 2N)

Posted: 11 August, 2011 in Uncategorized

1st of all aku nak wish selamat berpuasa pada semua blogger yang baca blog aku selama ni … aku rasa tak terlambat lagi nak wish kan? hehe … sorry sangat busy dengan works, life & so on … aku akan sambung travel blog aku yang seterusnya dalam entry kali ini …

Agak lama juga aku posted last entry aku dekat Manchester tu … maklum la, big fan … haha … so lepas aku pergi ke Manchester, aku continue my journey to the next destination which is Bath Spa! pernah dengar? pada mulanya, aku akui memang aku pun tak pernah dengar tapi bila diselidik dalam google, travel book & refer pada member-member yang study dekat UK, baru la aku dapat info serba sedikit …

Pada mulanya aku jejak kaki di Bath Spa Railway Station, aku rasa tempat ni sangat relax … tak macam town-town lain yang aku dah pernah jejak kaki … bising & serabut! tapi kat sini angin, cuaca, bangunan, orang dekat Bath Spa semua aku rasa cool! kalau aku dah pencen one day, aku nak repeat balik berjalan dekat Bath Spa! memang sesuai untuk orang-orang tua nak mencari ketenangan … hehe … so di Bath Spa, aku stay dekat Pratt’s Hotel … hotel ini murah tapi selesa, besar & bersih …

Dekat Bath Spa, macam-macam aktiviti boleh buat:

  1. Roman Bath
  2. Stonehenge
  3. Thermae Bath Spa
  4. Bath Abbey
  5. Crop Circle (Near Stonehenge)
  6. Pulteney Bridge
  7. Longleat Safari Park

Aku nak ke Stonehenge dari Bath Spa, aku book online bus ticket dengan Scarpertours … bus driver sangat friendly and information yang dia bagi sangat clear … normally perjalanan dari Bath Spa ke Stonehenge mengambil masa lebih kurang 1 jam …

Makan & minum dekat sini sangat senang nak dapat … berhampiran hotel aku stay pun ada restoran makanan thai … for those yang book lovers, ada satu bookshop yang sangat murah & ada buku seconhand dekat Inprint Bookshop … rugi kalau tak borong banyak dekat situ … hehe

ok guys, sampai kita bertemu dalam next entry … take care & selamat berbuka!

MISI : Mencari Roti Goreng! owh nice owh!

eurotrip – manchester (1D)

Posted: 24 July, 2011 in Uncategorized

United! United! United! finally, aku dapat pergi ke Manchester … Since I was 12, I love this team … ni semua gara-gara member aku hasut suruh support Manchester United … Cantona, Scholes & Giggs … those 3 players punca aku minat team ni … Since that aku nak sangat pergi Old Trafford … haha … tu cerita lama … anyway, here I am!

Aku bertolak dari Liverpool agak pagi juga … punya la excited aku menunggu National Express Bus kt station … Perjalanan mengambil masa 45 mins from Liverpool … Hujan renyai pagi tu sedikit pun tak patahkan semangat aku … jejak kaki dekat station bus Manchester, terus naik taxi ke Old Trafford … Manchester merupakan salah satu metropolitan area yang terbesar dalam United Kingdom … perjalanan dari bus station ke Old Trafford mengambil masa 15 mins … dari jauh aku dah nampak Old Trafford … you can ask my wife bertapa excited nya aku bila jejak kaki depan Old Trafford … goose bumps wei! haha

So once dah sampai Old Trafford, aku memang tak lepas peluang layan Museum & StadiumTour & shopping dekat Megastore … untuk ticket Museum & Stadium Tour, aku memang dah online booking before aku ke UK lagi … senang sikit … tak perlu beratur sebab normally untuk Museum & Stadium Tour ada limitation sikit dari segi masa & available date … aku still ingat lagi, the next day (Super SUnday) ada game between Manchester United & Chelsea … macam biasa la, Chelsea kalah 2-1 … haha

A few photos aku shared untuk kamu semua … UNITED! haha

Liverpool!  ini lah destinasi aku selepas Amsterdam … haha … nasib baik aku bukan big fan team liverpool … tapi aku looking forward nak pergi Liverpool sebab nak tengok sendiri hometown favorite band aku iaitu The Beatles! so dari Amsterdam ke Liverpool, aku naik Easy Jet … kira macam flight tambang murah Air Asia la … perjalanan mengambil masa sejam je … dekat Liverpool aku bermalam di Ullet Suites … aku booking online before aku ke Liverpool … yang peliknya, bila aku masuk rumah ni, tak ada front desk or receptionist yang sambut … aku cuma dapat sms dari owner … tu pun password pintu depan dengan pintu bilik aku je … creepy kan? tapi aku rasa sangat cool sistem dia orang ni … haha … aku sampai dah hampir malam … so malam tu aku tak buat apa-apa, cuma unpack sikit baju dalam luggage …

So dekat Liverpool ni, puas la aku berjalan sekitar town dia … boleh dikatakan Liverpool ni tempat yang sangat tenang … town yang sangat besar buat aku exercise banyak dengan berjalan … aku pergi ke Albert Dock untuk sampai ke tempat yang aku tunggu-tunggu bila sampai di Liverpool … Beatles Story! untuk fan The Beatles, kamu dapat tengok sendiri sejarah band The Beatles ni … dari history part sampai la ke merchandise … memang best! sempat la aku borong sikit barang-barang The Beatles …

Jangan tak tahu Liverpool ni ada kaitan dengan kapal famous Titanic tu … kat sini ada review pasal history tu …

Dekat Liverpool, aku sempat jumpa dengan Zuhri, neighbor aku yang study dekat sana … layanan korang memang best … terasa macam dekat Malaysia pula … time ni la aku melepaskan geram pekena nasi beriyani … haha … wife Zuhri pun time ni dah sarat mengandung & baru-baru ni aku dapat message dari Zuhri kata yang wife dia dah delivered baby girl … alhamdulillah … newborn dekat Liverpool … jangan ko letak nama Siti Nur Gerrard dah la ye … haha … ada a few photos aku share untuk kamu semua … peace!

from Paris to Amsterdam, aku naik Thalys Train … perjalanan mengambil masa dalam 3 jam dan ada 5 stations train akan berhenti … dekat sini la kejadian camera aku kena curi … masuk je train ni, aku terus letak camera bag in between 2 luggage aku dekat compartment atas kepala …  dalam sibuk aku main game dekat Iphone aku, train berhenti di station berikutnya … orang ramai turun naik di train station tu … time ni aku mula terdetik dalam hati yang barang-barang kena check … aku mendongak dan  tengok compartment atas kepala aku … darah mula berderau … tangan dah start shacking … aku tenang lagi perhatikan compartment tu …

sah! camera bag aku dah tak ada … aku & wife aku bangun mencari sepanjang train tu … train dah menunjukkan tanda-tanda dah nak mula bergerak … wife aku bertanya pada conductor train & passenger belakang kami … kata perempuan orang putih tu, dia nampak ada one guy smart looking (tak nampak macam pencuri) ambil bag dekat compartment tu & perempuan tu tak syak apa-apa pun … semua perasaan datang serang aku masa tu … tangan start shacking, mata dah mula bergenang & kepala dah tak boleh berfikir … aku terduduk … termenung mengenangkan camera and gambar-gambar aku dah shoot … Prince William & Kate’s Wedding, gambar dekat Paris & macam-macam lagi …

wife aku cool down kan aku sepanjang perjalanan … thanks to her … kalau tak, mau je aku turun train & cari dekat sekitar train station tadi … wife aku banyak support time aku tengah down … bersyukur aku ada dia :) journey kena diteruskan …jejak je kaki dekat Amsterdam Centraal, wife aku buat report dekat police station … tu la cerita kejadian camera bag aku hilang …

for those yang baru jejak kaki di Amsterdam ni, first of all, kamu kena pergi ke GVB Office … betul-betul depan Amsterdam Centraal untuk beli GVB Ticket …

[tips] GVB ticket ni macam Touch n Go di Malaysia … kamu boleh beli ikut hari/jam … GVB ticket ni boleh digunakan dekat semua public transport di Amsterdam … Tram, Bus or Train … dekat GVB office juga, kamu boleh dapatkan Amsterdam maps & public transport maps …

untuk 5 hari 4 malam di Amsterdam, aku stay di loteng Chris  … owner sangat peramah and very helpful … keadaan loteng yang sangat bersih dan selesa buat aku rasa sangat relax … aku memang suggest tempat ni memandangkan kedudukan strategic rumahnya di kawasan Damrak Square … kebanyakannya aku bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain dengan TRAM sahaja …

Ni antara tempat yang aku sempat singgah di Amsterdam:

  1. Sex Museum – Along the way Damrak Road (5 mins walking distance from Amsterdam Centraal)
  2. Madame Tussauds – Tram Number (4, 9, 16, 24, 25)
  3. De Nieuwe Kerk – Tram Number (4, 9, 16, 24, 25)
  4. National Monument – Tram Number (4, 9, 16, 24, 25)
  5. Oude Kerk – (4, 9, 16, 24, 25)
  6. Rijksmuseum – Tram Number (2, 5)
  7. I AMSTERDAM Block Letters – Tram Number (2, 5)
  8. Vondelpark – Tram Number (2)
  9. Hard Rock – Tram Number(1, 2, 5, 7, 10)
  10. Amsterdam Dungeon – Tram Number (4, 9, 14, 16, 24, 25)
  11. Anne Frank House – Tram Number (13, 14, 17)
  12. Amsterdam Tulips Museum – Tram Number (13, 14, 17)
  13. The Pancake Bakery BV (You should try!) – Tram Number (13, 14, 17)
  14. Westerkerk – Tram Number (13, 14, 17)
  15. Red Light District – Along the way Damrak Road (10 mins walking distance from Amsterdam Centraal)
  16. Keukenhof – By Bus (You can buy the bus ticket at Tours & Tickets branches)
Don’t be surprised! if you guys pergi Amsterdam especially The Red Light District  ada bau weeds or ternampak ‘famous windows’ with sexy girls,dressed in eye-popping underware … sempat juga aku borak dengan one of the girls … normally hookers dekat sini siang kerja bank or government servant but malam pula mereka bekerja as a hooker … prostitution & weeds are legal in Amsterdam!


[tips] beware! don’t simply take photos hookers dekat Red Light District … It’s illegal!

eurotrip – paris (3D 2N)

Posted: 14 June, 2011 in Uncategorized

Hi … lepas pergi ke London, aku teruskan perjalanan ke France … kami menaiki Eurostar dari Paddington Station, London ke Rue De Dunkerque, Paris … It’s about 3 hours journey …

[tips] pastikan bila kamu letak luggage di compartment luggage, kamu pastikan dapat melihat kedudukan bag dari tempat duduk … sentiasa check luggage dari masa ke semasa untuk memastikan tiada kecurian … pastikan bag galas / camera bag / handbag berada bersama kamu …

Dekat France sangat susah dari segi communication … kebanyakan orang France ni tak tau English … So sampai saja dekat train station, aku terus cari kedai untuk beli buku translation … lebih mudah jika dapat beli buku yang bergambar … so everytime aku susah sangat nak pronounce bahasa french ni, aku just tunjuk gambar je dekat dalam buku … kalau nak pergi satu-satu tempat tu, aku just tunjuk saja peta dekat taxi driver … serious susah betul nak communicate … macam ayam dengan itik! ergghh!

sampai train station, aku amik taxi ke Gare Du Nord untuk pergi ke Tim Hotel …  memandangkan aku check in hotel hampir senja, so malam tu aku just lepak dekat area hotel saja … esoknya baru mulakan aktiviti kami di town Paris …

before aku ke Paris, kami dah buat online booking Batobus … Batobus ni sebenarnya satu agensi boat yang akan bawa kami mengelilingi Paris … ada beberapa station yang boat ni akan berhenti especially tempat-tempat yang menarik  (Eiffel Tower, Notre Dame, Lourve, Musee D’Orsay & etc) … kamu boleh turun naik boat ni anytime during operation hours …

dekat Paris, aku just makan roti & Mc Donalds … sebab keadaan sangat terdesak … nak baca menu pun aku tak boleh nak agak apa isi makanan tu … sumpah sangat susah … haha …

[tips] beware dengan pick pockets … memang ramai especially orang kulit hitam … kalau kamu yang pakai backpack, make sure kamu pakai di depan dan sentiasa kunci dengan mangga … dia orang memang sangat superb mencuri! 

Sorry tak banyak photos dekat Paris untuk aku share dekat sini disebabkan camera aku kena curi … so credit to my wife sebab ada photos ni dia yang shoot …

The Famous Eiffel Tower

One of the building in Paris