Hi! sorry sebab agak lama tak update dekat sini disebabkan aku sangat sibuk dengan project-project terbengkalai dekat office sepanjang aku bercuti  … entry ni pun asyik save dalam drafts je … hehe … ok, back to my eurotrip … insyallah dalam entry ni, aku akan sediakan tips & info untuk backpackers runcit-runcit macam aku … hopefully dapat membantu sedikit sebanyak bagi mereka yang nak travel ke europe … before that sebelum aku start travel blog ni,  aku nak bagitahu bahawa Nikon D700 & lenses semua kena curi! segala gambar dalam ni aku cuma shoot pakai Nikon Coolpix 7000 … aku akan cerita dalam entry akan datang …

perjalanan dari KLIA ke London, aku fly dengan Etihad Airways … aku agak terkejut dengan ticket price Etihad lebih murah dari MAS or Air Asia … memandangkan aku plan last minute nak ke europe ni ..

[tips]  pastikan barang-barang berikut di bawa bersama:

  • passport (termasuk salinan)
  • driving license (boleh digunakan di United Kingdom)
  • boarding pass (termasuk salinan)
  • dokumen (hotel booking atau ticket-ticket yang dibeli secara online)
  • credit card (guna ketika keadaan terdesak)
  • duit yang mencukupi
  • bill atau credit mencukupi untuk handphone & jangan lupa roaming!
  • pakaian yang mencukupi
  • mini toiletries
  • universal plug adapter
  • camera for sure!
perjalanan dari KLIA ke Abu Dhabi (transit) mengambil masa 6 jam & aku transit selama 2 jam di Abu Dhabi International Airport sebelum menyambung perjalanan selama 7 jam ke Heathrow Airport …


[tips] pastikan kamu pergi ke Terminal berlepas lebih awal, memandangkan setiap terminal di Abu Dhabi Airport sangat jauh!

aku berada di London selama 3 hari & menetap di Edward Hotel … alhamdulillah Edward Hotel ni berdepan dengan Mara House & Bonda Cafe … so senang juga la nak minta bantuan atau makan masakan Malaysia sebab rata-ratanya orang Malaysia juga yang masak … disebabkan kami tiba awal pagi, kami banyak menghabiskan masa disekitar London … aku listkan tempat aku pergi besertakan nama station Underground Train … perjalanan disekitar London hanya menggunakan Underground saja …

[tips] untuk memudahkan perjalanan dengan Underground ni, kamu boleh dapatkan Oyster Card (macam Touch N Go) di setiap Underground Station atau di kedai-kedai runcit yang terpilih … so everytime nak habis, kamu boleh top up di kedai-kedai runcit terpilih atau di Underground station sendiri …

[Paddington Station]

  • Edward Hotel
  • Paddington Train Station (Dimana Heathrow Express Train berhenti)
  • Mara House
  • Bonda Cafe (Malaysian Restaurant)
[Bayswater Station]
  • Hyde Park
  • Albert Hall
  • Oxford Street (Primark, Foot Locker, Mark & Spencer & Many More)
  • Bond Street
[Oxford Circus Station]
  • Oxford Street
  • Bond Street
  • Marble Arch
[Westminster / Waterloo Station]
  • Buckingham Palace
  • The Queens Gallery
  • St James Park
  • Parliament Square
  • Big Ben
  • House Of Parliament
  • River Thames
  • London Eye
  • Westminster Abbey
  • Hard Rock London
[High Street Kensington / Nothing Hill Gate Station]
  • Kensington Palace
[Charing Cross Station]
  • Trafalgar Square
  • National Portrait Gallery
  • George Washington Statue
  • World Smallest Police Station
[Tower Hill Station]
  • Tower Bridge
[London Bridge Station]
  • London Dungeon
[Camden Station]
  • Camden Street (Macam Petaling Street – Barang sangat murah!)
[Baker Street Station]
  • Madame Tussauds (Wax House – Patung-patung wax yang menyerupai artis atau celebrities)
[Knights Bridge Station]
  • Harrods
  • The Thin House
  • Natural History Museum
[St. John’s Wood Station]
  • Abbey Road (Cover album The Beatles shoot dekat area ni)
[Picadilly Circus Station]
  • Believe It Or Not
  • Lilywhites (Boleh dapatkan macam-macam barang sukan dekat sini dengan harga yang sangat murah!)


[Tips] Jangan naik black cab unless kalau saja nak experience nak naik cab tu … sebab once kamu buka pintu black cab tu je, dia orang dah charge 2 pounds …

Agak sedih juga bila mengenangkan camera aku kena curi dalam eurotrip kali ini … sebab dalam camera tu bukti aku berada dalam ribuan manusia menyambut wedding of the year between Prince William & Kate … rezeki aku tak ada … kalau tak aku boleh share dengan kamu dalam entry ini … gambar yang ada dalam entry ni pun, aku datang balik semula ke London untuk shoot semula … anyway aku share beberapa gambar yang sempat aku shoot semula before balik ke KL …

National Gallery at Trafalgar Square

World War II Monument – along the way to Trafalgar Square

Paddington Station

The Famous Black Cab

Underground Train Map

Camden Street

Camden Eye

Foot Locker at Oxford Street

Nikon Coolpix p7000

My wife at Paddington Station

Eye On London

Big Ben

St Martin Church at Trafalgar Square

Advertisements

Travel Blog – Eurotrip

Posted: 16 May, 2011 in Uncategorized

Wow! It has been  more than 3 weeks since my last entry here. I just got back from my recent eurotrip and i am still too tired and not fully recovered from the jet lag until then, hold behold! Coming up after this, more on my reviews and travelogs as budget traveller and i hope to share some tips and advice for those who wish to visit the europe in the near time. Till then, let me relive my dream in the busy night at red light district, paris la paradis, old trafford game, just to name a few … take care guys!

warm up

Posted: 23 April, 2011 in Uncategorized

Jumaat! memang best sebab esok cuti & boleh rest dari documentation yang berlambak dekat office, traffic jam sepanjang masa & macam-macam lagi la … so dalam ada masa tu, sempat la aku experiment dengan Nikon D700 & Sigma 70-200mm f2.8 … memang sangat berbaloi dan puas hati … kira aku upload warm up photo dulu before nak terbang jauh & cuba siapkan travel log ke tempat-tempat yang aku akan pergi … korang tunggu nanti … insyalllah aku try sediakan tips & info untuk backpackers runcit-runcit macam aku ni … hehe

new toys

Posted: 17 April, 2011 in Uncategorized

syukur pada Allah dengan rezeki & rahmat dariNya … aku sangat teruja dengan D700 ni … jam dekat tangan dah menunjukkan 2 pagi … ikutkan hati, nak je aku keluar outing sekarang … haha … hope dengan new toys ni, career aku dalam bidang photography lebih maju dan aku dapat timba lebih banyak ilmu … tak sabar nak outing … anyone? hehe … aku tak boleh tidur! haha

april fool!

Posted: 6 April, 2011 in Uncategorized

kalau kita sedar, bulan 3 adalah bulan paling banyak kenduri kahwin kena attend … maklum la cuti sekolah … bagi wedding photographer kebanyakan ia adalah rezeki sehingga ada yang tak terlayan permintaan dari client … bagi yang dapat job, alhamdulillah … bagi mereka yang tak dapat atau kurang, mungkin Allah simpan rezeki itu akan datang … so far aku tengah plan trip ke Oversea … kalau tak ada aral mungkin dalam masa terdekat ni … ada siapa-siapa nak sponsor? heh!

1 month

Posted: 31 March, 2011 in Uncategorized

lama juga aku tak update dekat sini … agak lama aku bercuti, hampir sebulan … lepas ni aku akan update artworks aku yang latest … insyallah … take care

finally,  last siri white & black studio untuk Pre-Wed Amin & Yatie … hope kamu semua enjoy dengan output yang ada … sehingga kita berjumpa lagi dalam entry akan datang … since shoot dia orang, ramai yang bertanya berapa nak shoot dalam studio, shoot baby photo berapa aku charge … hehe … insyallah, ada rezeki, Allah bagi … till then, take care guys!