eurotrip – paris (3D 2N)

Posted: 14 June, 2011 in Uncategorized

Hi … lepas pergi ke London, aku teruskan perjalanan ke France … kami menaiki Eurostar dari Paddington Station, London ke Rue De Dunkerque, Paris … It’s about 3 hours journey …

[tips] pastikan bila kamu letak luggage di compartment luggage, kamu pastikan dapat melihat kedudukan bag dari tempat duduk … sentiasa check luggage dari masa ke semasa untuk memastikan tiada kecurian … pastikan bag galas / camera bag / handbag berada bersama kamu …

Dekat France sangat susah dari segi communication … kebanyakan orang France ni tak tau English … So sampai saja dekat train station, aku terus cari kedai untuk beli buku translation … lebih mudah jika dapat beli buku yang bergambar … so everytime aku susah sangat nak pronounce bahasa french ni, aku just tunjuk gambar je dekat dalam buku … kalau nak pergi satu-satu tempat tu, aku just tunjuk saja peta dekat taxi driver … serious susah betul nak communicate … macam ayam dengan itik! ergghh!

sampai train station, aku amik taxi ke Gare Du Nord untuk pergi ke Tim Hotel …  memandangkan aku check in hotel hampir senja, so malam tu aku just lepak dekat area hotel saja … esoknya baru mulakan aktiviti kami di town Paris …

before aku ke Paris, kami dah buat online booking Batobus … Batobus ni sebenarnya satu agensi boat yang akan bawa kami mengelilingi Paris … ada beberapa station yang boat ni akan berhenti especially tempat-tempat yang menarik  (Eiffel Tower, Notre Dame, Lourve, Musee D’Orsay & etc) … kamu boleh turun naik boat ni anytime during operation hours …

dekat Paris, aku just makan roti & Mc Donalds … sebab keadaan sangat terdesak … nak baca menu pun aku tak boleh nak agak apa isi makanan tu … sumpah sangat susah … haha …

[tips] beware dengan pick pockets … memang ramai especially orang kulit hitam … kalau kamu yang pakai backpack, make sure kamu pakai di depan dan sentiasa kunci dengan mangga … dia orang memang sangat superb mencuri! 

Sorry tak banyak photos dekat Paris untuk aku share dekat sini disebabkan camera aku kena curi … so credit to my wife sebab ada photos ni dia yang shoot …

The Famous Eiffel Tower

One of the building in Paris

Comments
  1. Yati says:

    Bestnya baca cerita perjalanan. Sayang ya. Kamera tu dicuri. Ingat kat sana selamat.

  2. ezaiedinRIN says:

    ye la.. ingat di sekitar asia je yg kerap di tafsir.. selalu kene ragut2 ni.. rupe.. tempat2 mat salleh ni.. lg hebat… mgkin, tempat kita masih di kira selamat… penting … hati2 di mana2 sahaja.. nice shoot utk gambar2 tu..

  3. bEe says:

    Gambar jari tu cantik.. hehe

  4. Zairin says:

    Cantek gambar 3-D. That is a nice place to visit, Paris.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s