eurotrip – london (3D 2N)

Posted: 5 June, 2011 in Uncategorized

Hi! sorry sebab agak lama tak update dekat sini disebabkan aku sangat sibuk dengan project-project terbengkalai dekat office sepanjang aku bercuti  … entry ni pun asyik save dalam drafts je … hehe … ok, back to my eurotrip … insyallah dalam entry ni, aku akan sediakan tips & info untuk backpackers runcit-runcit macam aku … hopefully dapat membantu sedikit sebanyak bagi mereka yang nak travel ke europe … before that sebelum aku start travel blog ni,  aku nak bagitahu bahawa Nikon D700 & lenses semua kena curi! segala gambar dalam ni aku cuma shoot pakai Nikon Coolpix 7000 … aku akan cerita dalam entry akan datang …

perjalanan dari KLIA ke London, aku fly dengan Etihad Airways … aku agak terkejut dengan ticket price Etihad lebih murah dari MAS or Air Asia … memandangkan aku plan last minute nak ke europe ni ..

[tips]  pastikan barang-barang berikut di bawa bersama:

  • passport (termasuk salinan)
  • driving license (boleh digunakan di United Kingdom)
  • boarding pass (termasuk salinan)
  • dokumen (hotel booking atau ticket-ticket yang dibeli secara online)
  • credit card (guna ketika keadaan terdesak)
  • duit yang mencukupi
  • bill atau credit mencukupi untuk handphone & jangan lupa roaming!
  • pakaian yang mencukupi
  • mini toiletries
  • universal plug adapter
  • camera for sure!
perjalanan dari KLIA ke Abu Dhabi (transit) mengambil masa 6 jam & aku transit selama 2 jam di Abu Dhabi International Airport sebelum menyambung perjalanan selama 7 jam ke Heathrow Airport …


[tips] pastikan kamu pergi ke Terminal berlepas lebih awal, memandangkan setiap terminal di Abu Dhabi Airport sangat jauh!

aku berada di London selama 3 hari & menetap di Edward Hotel … alhamdulillah Edward Hotel ni berdepan dengan Mara House & Bonda Cafe … so senang juga la nak minta bantuan atau makan masakan Malaysia sebab rata-ratanya orang Malaysia juga yang masak … disebabkan kami tiba awal pagi, kami banyak menghabiskan masa disekitar London … aku listkan tempat aku pergi besertakan nama station Underground Train … perjalanan disekitar London hanya menggunakan Underground saja …

[tips] untuk memudahkan perjalanan dengan Underground ni, kamu boleh dapatkan Oyster Card (macam Touch N Go) di setiap Underground Station atau di kedai-kedai runcit yang terpilih … so everytime nak habis, kamu boleh top up di kedai-kedai runcit terpilih atau di Underground station sendiri …

[Paddington Station]

  • Edward Hotel
  • Paddington Train Station (Dimana Heathrow Express Train berhenti)
  • Mara House
  • Bonda Cafe (Malaysian Restaurant)
[Bayswater Station]
  • Hyde Park
  • Albert Hall
  • Oxford Street (Primark, Foot Locker, Mark & Spencer & Many More)
  • Bond Street
[Oxford Circus Station]
  • Oxford Street
  • Bond Street
  • Marble Arch
[Westminster / Waterloo Station]
  • Buckingham Palace
  • The Queens Gallery
  • St James Park
  • Parliament Square
  • Big Ben
  • House Of Parliament
  • River Thames
  • London Eye
  • Westminster Abbey
  • Hard Rock London
[High Street Kensington / Nothing Hill Gate Station]
  • Kensington Palace
[Charing Cross Station]
  • Trafalgar Square
  • National Portrait Gallery
  • George Washington Statue
  • World Smallest Police Station
[Tower Hill Station]
  • Tower Bridge
[London Bridge Station]
  • London Dungeon
[Camden Station]
  • Camden Street (Macam Petaling Street – Barang sangat murah!)
[Baker Street Station]
  • Madame Tussauds (Wax House – Patung-patung wax yang menyerupai artis atau celebrities)
[Knights Bridge Station]
  • Harrods
  • The Thin House
  • Natural History Museum
[St. John’s Wood Station]
  • Abbey Road (Cover album The Beatles shoot dekat area ni)
[Picadilly Circus Station]
  • Believe It Or Not
  • Lilywhites (Boleh dapatkan macam-macam barang sukan dekat sini dengan harga yang sangat murah!)


[Tips] Jangan naik black cab unless kalau saja nak experience nak naik cab tu … sebab once kamu buka pintu black cab tu je, dia orang dah charge 2 pounds …

Agak sedih juga bila mengenangkan camera aku kena curi dalam eurotrip kali ini … sebab dalam camera tu bukti aku berada dalam ribuan manusia menyambut wedding of the year between Prince William & Kate … rezeki aku tak ada … kalau tak aku boleh share dengan kamu dalam entry ini … gambar yang ada dalam entry ni pun, aku datang balik semula ke London untuk shoot semula … anyway aku share beberapa gambar yang sempat aku shoot semula before balik ke KL …

National Gallery at Trafalgar Square

World War II Monument – along the way to Trafalgar Square

Paddington Station

The Famous Black Cab

Underground Train Map

Camden Street

Camden Eye

Foot Locker at Oxford Street

Nikon Coolpix p7000

My wife at Paddington Station

Eye On London

Big Ben

St Martin Church at Trafalgar Square

Comments
  1. k.intan says:

    salam far east

    wow great pix. tqvm syer tips yg detail. Moga ada rezeki utk ke sana nanti=D

    huhu sedihnya ilang kamera & lens yg mahal kebabom. ada hikmahnya tu, insyaAllah Allah nak ganti dgn yg lebih baik lps ni:)

  2. azurachan says:

    Mcm mana boleh kena curi?
    Sayang nya… takpe, ada rezeki nanti mesti dpt yang lebih baik.

    By the way, great capture!!

  3. @Min says:

    -uisyh…..lahanat mana yg curik tu?giler ah…
    -hmmm,bagusnye berkongsi maklumat…namun bilakah masanya nak ke London tur….huhu :C

  4. maya amir says:

    alaaa…kat opis ni..takleh view gmbr..haishhh.. balik umah, kene qada’kan..

    whattttt?? hilang camera..uwaaaa.. takpe bro, tadek rezeki..ade yg lebih besar lepas ni.insya Allah:)

  5. hah!! buka pinta black cap je kene charge 2 pound.. mak aii.. jalan kaki je la.. huhu

  6. baayah says:

    kamera hilang?? adoi sedihnya…
    InsyaAllah, lps ni ada pengganti yg lebih hebat… ;)sabar ye fais…
    re: bagus cadangan fais utk akak buka travel blog…akan dipertimbangkan…😉

  7. Suraya says:

    Whoah….yang eol tu sangat postcard la bobo..respect!
    I happy u happy…
    😉

  8. gadisbunga says:

    sayangnya kamera tu….takde rezeki tu, redha je.

    btw gambo2 yg pakai coolpix pun superb2 gak!

  9. bEe says:

    Walau menggunakan Nikon Coolpix 7000 gambar tetap meletop gitew😉

  10. bEe says:

    bEe sukalah gambar Eye On London. Suasana langit tu nmpk cool😎

  11. Zairin says:

    Information yg di bagi tu bagus boleh di gun semasa berjln nanti and beuatiful pics too.

  12. fiziskandarZ says:

    hey hey hey. 1st and foremost, congratulations on your wedding! [ i didn’t recall u uploaded any of ur wedding photo or am i missing any? ] glad to hear u had a great time in london, but sorry to hear about ur camera [ everything happend, happend for a reason ]🙂 but the pictures are still great! p/s: yup – mamma mia was filmed is in greece🙂 can’t wait for ur next entry.

  13. Yati says:

    Bestnya……. Tak pe lah kamera hilang. Bermaana Allah mau menggantikannya dgn yg lebih baik. Gambar2 ni tetap cantik.

  14. tutcute says:

    Hi Far East🙂
    congrats coz bjaya membuat eurotrip. thanx for the details, tp i dunno la when will i do da trip. hehe… anyway, i think zmn skang ni dah jd trend org curi kmera. last week, my old dslr pun kena curi. i br je bg adik i pinjam coz dia nk guna utk his studies next semester. adoi……
    tp xpe. nnti ce cite cmane ur nikon kena curi,k. mmg cite tu xbest, tp cuba la cite. sharing is caring🙂
    pics wedding of the year yg turut ilang itu….. hm….. ish….. xpe2…… relax🙂

  15. ezaiedinRIN says:

    salam.. terkejut dengar khabar kehilangan equipment dari bro., satu dugaan yg amat dalam sekali.. pasti terasa di hati..
    banyak bersabar bro., sukar nk diperkatakan.. apapun.. mungkin ada hikmahnya.. kene kuat semangat bro.,
    memang susah kita nk lalui.. tapi, apakan daya.. perkara segini.. harus tabah dan cekal utk bina yg baru..
    rezeki tu tetap ada..
    apapun juga bro., perjalanan pergi dan balik dah selamat.
    yg pasti,apa yg berlaku.. satu cabaran dan ujian dari Allah..

  16. Pernah kesini 30 tahun yg lalu.
    Pencuri ada dimana2 walaupun dinegaramaju.
    Allah yg tahu perasaan Photographer kehilangan kamera
    Peluang untuk menggantikan dengan yg lebih baik
    Dugaan tu

  17. mysaRa says:

    taNgkap gambo pakai pe pun still cantek gambo diER.. sGt bagus info nih..

  18. en_me says:

    siannyer kena curik dslr D700 ker bang.. full frame tewww.. uhuhu

  19. aiseh bro, sorry to hear ur lost ur camera….Insya Allah nanti ada rezeki beli lain pulak…

  20. attiesya says:

    kamera hilang kat mana? takde rezeki la tu.. maybe akan datang rezeki yang lebih besar.. insya-Allah.. hope you enjoyed your euro trip.. tgk gambar2 ni membuakkan rasa rindu mau kembali ke sana.. hahaha.. tak try restaurant Jom Makan kat sana? =)

  21. mimmy says:

    kamera ilang? sob3..kalo saya pasti menangis x berlagu..huhuhu

  22. baning says:

    wow …….. travel photo-log yg hebat. Buleh jadi panduan nanti.
    Kamera kena curi …….. tak dpt aku bayangkan parahnya jiwa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s