bazaar ramadhan

Posted: 26 August, 2010 in Uncategorized

aku bukan nak bercerita pasal juadah kuih, makanan, minuman yang dijual beli di bazaar ramadhan … sayu pun ada bila tengok mamat yang minta sedekah ni mengesot seinci demi seinci dicelah orang ramai untuk meminta sesuap nasi … segelintir pengunjung bazaar ramadhan tak mempedulikan kehadirannya … aku perhatikan dari jauh je gelagat dia … apa kita sebagai masyarakat tak cukup sensitif? atau kita sebagai masyarakat dah lali dengan benda-benda macam ni? entah la … terpulang pada kamu untuk menilai …

Comments
  1. tutcute says:

    re : yup, bln posa ni tiada job. lpas raya insyaallah ada. sy pasti kamu juga ada🙂 huhu

  2. baning says:

    pada aku …… bukan 100% salah masyarakat dia jadi macam tu, tapi 100% salah masyarakat bila biar dia begitu!

  3. baayah says:

    mmg kesian tgk budak ni….
    ala, kalo sedekah seringgit dua x menjadi rugi pn….
    malahan, kita sendiri mendapat pahala di bln yg mulia ni…😉

  4. azurachan says:

    Biar niat kita ikhlas..
    Ganjarannya besar di akhirat kelak.

  5. schoepentoeter says:

    sedeh bila tengok ada lagi rakyat kita menderita macamtu… kadang2 terfikir, mana la pegi duit cukai dan zakat yg kita hulurkan tu.. huhu

  6. t says:

    kalau betul2 memerlukan tak apa.. kalau yg didalangi oleh sindiket? kesian org begini diperlakukan begitu.. bersyukur dgn apa yg ada .. Ya Allah..

  7. ::: bro, rasanyer sindiket ker? sbb dulu kat pasar malam area rumah saya, ada gak mamat mcm nih tapi lagi dramatik.. setiap malam pasar malam mesti ada.. mula2 sebelah kaki takde, then minggu depan dua-dua kaki takder.. aiyaaaakk!!! minta sedekah sambil meniarap sambil mengesot.. takutlaa, kesian mmg kesian, tapi takder siapa pon nak betul2 membantu.. tapi after that kejadian, tv keluarkan kisah2 sebegini, dan ketika itu pihak berkuasa mula bertindak.. sejak dari itu, mamat tuh dah takde dah pada setiap malam pasar malam..

  8. ezaiedinRIN says:

    ..di bulan mulia ni, amat terharu bila melihat akan kisah dinyatakan..
    apapun, terima kasih utk bro kerna dapat merakam utk kita semua kongsi bersama akan situasinya..

    memang, adakalanya disalah guna oleh pihak tak bertanggungjawab..
    setuju dengan baayah, sedekah pun takda ruginya.. benar atau tidak keadaannya,
    bukan keputusan dari kita.. hanya tuhan yang tahu..
    cuma, pada pendapat saya, kalau jumpa kisah segini.. kalau OKU keadaannya..
    mungkin betul.. walau ada tersirat.. tapi andai lengkap keadaan anggota.. buat tak tau je la..

  9. tutcute says:

    hi far east🙂

    well… jika saya lah, kan… mungkin x derma kot. kerana byk sgt sindiket2 ni. seharusnya pihak berwajib yg bantu mereka dan bela nasib mereka. kerana? kerana mereka boleh mendapatkan sumbangan dan meyediakan keperluan utk OKU2 ini. mereka perlu belajar berdikari dan bekerja sendiri.

    cewah~ sedikit skema di sini.

    tp bgitu la pandangan dari saya yg cute ini🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s