travel log – Kampung Bantal, Taman Negara

Posted: 2 March, 2010 in Uncategorized

Setelah sebulan aku travel meredah berpuluh kampung untuk pasang satellite, akhirnya baru sekarang aku dapat rehat … tuhan saja yang tahu bertapa penat task aku kali ni … semua aku terpaksa tinggal & lupakan sementara family, member & aktiviti harian aku … dari kampung-kampung di Negeri Sembilan, kampung-kampung di Johor sampai la ke pelusuk Negeri Pahang aku redah … memang aku admit, travel aku kali ni memang thrill … dalam banyak-banyak kampung aku redah, aku betul-betul tertarik dengan satu kampung ni iaitu Kampung Bantal, Taman Negara …

Perjalan off road yang gila vavi mencabar mengambil masa 6 jam lamanya membuatkan aku muntah 3 kali dalam perjalanan … brader driver maintain je drive sampai kesudah … FYI, Kampung Bantal boleh di access melalui jalan off road dan sungai … hanya kereta 4×4 dibenarkan masuk ke Kampung Bantal … dari segi pengangkutan sungai, bayaran untuk tambang boat ialah RM800 sekali trip (boat Taman Negara) … ia mengambil masa hampir 5 jam lamanya bergantung keadaan air sungai …

Rata-rata penduduk Kampung Bantal membuat kerja-kerja kampung macam memburu kijang atau rusa, memancing ikan & udang dan menoreh getah … aku still terkejut dia orang masih menggunakan sistem barter dimana penduduk Kampung Bantal akan menukarkan seguni getah skrap dengan barang-barang dapur yang dibawa dari luar melalui boat … nasib baik chalet dia ada aircond & agak selesa …  sewa chalet RM 60 semalam … sampai chalet aku terdiam … arghh! towel tak ada …

Perjalanan ke Kampung Bantal membuatkan aku letih nak edit photos banyak-banyak … permandangan Kampung Bantal memang superb!kampung nya bersih dan menghijau … banyak aktiviti-aktiviti boleh buat dekat sini termasuklah memburu, memancing kelah, jungle tracking & banyak lagi la … kamu boleh je try datang kesini …  adventure! tu yang aku boleh cakap😉

p/s:  lepas mandi aku terpaksa shuffle untuk keringkan badan … damn!

Comments
  1. ecah says:

    travel punya lama..ini jek yg kamu up faiz???
    tak berbaloi nak jamu mata kawan2 yang da lebih setaun tak jumpa.
    wakakkakakakaka

  2. aku 1st time dgr kampung bantal…..xde ke belikan bantal utk aku?? hehe

  3. Iezah Azizam says:

    suka tgk suasana kampung yang masih bersih & suci ni… tentu best kan…. tp tu la kalau jauh dr kemudahan awam susah jugak… uiks masih ada sistem barter? wah unik….

  4. cak says:

    waaa…adventure gila weh. naik bot 5 jam, banyak benda blh shoot tu bro. towel takde, tp aku yakin bantal mesti banyak..haha.

    err..aku sokong komen kak ecah kita ituh..weee.

    >>baju tu salah satu upahnya..hehe.

  5. andaQ says:

    fuhh..adventure tu bro..kalo la aku kene posting kt sane..mati2.. huhuh

  6. dirah says:

    shake & bake? hahaha.

  7. jeff says:

    >> have a wonderful trip bro…
    >> enjoy yourself…

  8. kepok says:

    “Perjalan off road yang gila vavi mencabar mengambil masa 6 jam lamanya membuatkan aku muntah 3 kali dalam perjalanan” – mmg mencabar jlnnye..tp aku hairan mcm mane ko bleh tertdo dlm kreta tuh?!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s