chef

Posted: 15 September, 2009 in Uncategorized

Bila berpuasa ni, teringat zaman belajar dulu dekat Melaka … punya la semangat nak masak untuk berbuka, kami satu rumah sambar la dapur gas mini … ditambah pula barang² dapur untuk nak dimasak … resepi malam tu, sup ayam, telur dadar & ikan sardin … bermula la chef² berlagak tau ni beketung ketang dekat dapur … telur dadar setel! ikan sardin setel! sekarang ni bermula la main menu malam tu, sup ayam … setelah 45 minit merebus ayam dalam sup tu, ayam+ kentang masih tak tenggelam ke bawah periuk … still terapung di atas permukaan sup … hati ada gundah sikit … terus buka api kuat … mata melirik jam dekat tangan, lagi 15 minit nak berbuka … kacau² cukup syarat, kami pun menghidang la nak jamah 1st masakan untuk berbuka … member aku mulakan suapan …  “demmit! telur dadar masin syiaalll!” bising salah sorang member aku … errkk, cancel aku nak suap telur dadar dekat tangan … member² aku pun tak capai telur dadar dah … aku suruh try rasa sup … “terbaik!, cukup rasa ….” kata member aku sambil menunjukkan isyarat bagus …  aku mula cedok ayam seketul dua dengan sup sikit … rasa sup memang champion … ” ayam tak masak … “ kata member aku tak puas hati … aku mengangguk bersetuju sambil mulut menguyah kulit ayam … “liat kulit ayam ni …” bisik hati aku … Pttuiih! aku buang kulit ayam aku kunyah tadi atas surat khabar alas … demmit! macam haram! patut la liat … kain sup bunjut tu aku kunyah … haha … berderai gelak ketawa senja tu … ending nya sental sardin dua ekor (tin kecik) untuk 5 orang bersama kicap masin (salah beli … patut kicap manis) … aku tengok member aku, member-member aku tengok satu sama lain … angkat bontot, basuh tangan, start kereta, McD drive thru jawabnya … damn!

foot note : baper lama bai lu org rebus ayam sampai kain sup bunjut pun boleh terbuka?

Comments
  1. zh says:

    lols !!~ sedap paiz kunyah sup bunjut?hahaha

    aduii kicap pon leh salah beli..sabar jer laa…lols lols ;p

  2. ni musti rebus ayam pencen ni… sembelih tak? kalau ko amik ayam yg tergolek tepi jalan mmg la liat…

  3. syuk says:

    ayam tu dah xdara beb

  4. aie says:

    kain sup bunjut ada manis2 tak?

    gua dgr kain tu diperbuat dari material berasaskan gula

    hahaha

  5. Abg Meor says:

    Salam faiz
    Kelakar betul kisah orang bujang memasak nih
    :: Abg meor macam biasa setiap tahun, malam raya ikut orang2 surau takbir rumah ke rumah di sg penchala. Anak2 paling seronok sebab setiap rumah pasti ada habuan duit raya. Malam raya je bebudak dah cekak dekat seratus. Raya kedua baru balik rumah mak kat tmn seri rambai kat banting.

  6. Iezah Azizam says:

    hahahahahaha lawak la ko ni…
    kain sup bunjut dikunyahnya… ekekekekeke
    siannnn… skang dah pro kot kan… musti sedap niiii….

  7. cak says:

    err…kain sup bunjut tu dulu2 dia buat drp..errr aku tanak la ckp kt sini. ko paham2 je la bro. sbb tu sedap kan…kakaka.

    >>kawe kelik ari jumaat ni insyaAllah. kawe cuti dop lamo pon boh..sampai rayo ke-4 jah.

  8. k.e.r.i. says:

    bro, mmu melaka ke ?
    hahahaha. bujang kut.

  9. haniframli says:

    hahah xpe bro..aku ney pn seb bek basic kt uma n time stdy ney blaja bnyk bnde tu yg memasak je keje..

    bro blk ry mne?? aku blk temerloh hr jmmt pg
    pe2 hal bro..selamat hari raya k..0 0 eyh hehehe

  10. selamat ari rya bro,huhu..aku blik pg jumaat tu maktb aku isytihar cuti jumaat tu so chow awal2 la,hehe..pape pn maap zahir btin k!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s