backpacker ke Limbang & Brunei (Documentary)

Posted: 29 March, 2009 in Uncategorized

dengan hati tekad aku bersiap-siap untuk pergi ke Brunei sorang² … setelah semua peralatan camera, beg diisi dengan sehelai baju, sebotol perfume dan sebotol air aku memulakan langkah yang aku sendiri kurang pasti niat aku nak travel sorang² ke Brunei … perjalanan menaiki taxi dari Hotel Limbang ke sempadan Sarawak Brunei mengambil masa 45 minit … charge yang dikenakan pula RM60 … perjalan pagi itu amat membosankan disebabkan kedengaran lagu² yang aku tak faham sepatah haram di radio … aku layan lagu dkt sony ericsson aku je …  sampai di sempadan, aku pastikan semua dokumen ada …


dari situ aku naik bas sampai ke Bandar Sri Begawan … cost dari sempadan ke Bandar Begawan cuma $1 dollar brunei … perjalanan mengambil masa sejam … pagi itu cuaca memang terbaik utk photoshoot … semua signboard dkt Brunei ni ada tulisan jawi … hmm, lagu² indie masihmenjadi peneman telinga aku sepanjang aku nak ke Bandar Sri Begawan tu … dekat sini aku dgr citer, bangunan tidak boleh lebih tinggi dari kubah masjid … memang pun … sampai dekat Bandar Sri Begawan tu, perut berbunyi minta diisi … aku cari kedai makanan melayu dekat town tu … pelik cara dia org sediakan hidangan … kalau korang minta kuah campur, dia org takkan tuang dkt nasi korang … tapi dia org tuang semua kuah kat dalam satu mangkuk … so bercampur la kuah korang kat dalam mangkuk … macam tu juga la ayam goreng, telur rebus & sayur campur aku … tgk mangkuk tu pon dah rasa lain … lapar punyer pasal, aku sebat juga … cost utk makanan aku hari tu lebih kurang $3 dollar brunei termasuk air … aku tak dapat shoot pic makanan aku sebab rasa tak selesa … indon sebelah meja aku asyik perhatikan aku … nasihat aku pada korang, kalau travel sorang² make sure DSLR korang tu dikeluarkan di tempat² yang selamat … aku teruskan perjalanan ke guardian depan utk sambar lagi sebotol air mineral yang cost nya hanya $0.25 … sambil² tu aku tanya chicks dkt counter tu jalan ke Kampung Ayer …


sampai aku dekat jeti nak ke Kampung Ayer, banyak je perkhidmatan bot penambang untuk ke Kampung Ayer … aku tanya sorang brader cost utk pusing keliling Kampung Ayer … cost nya hanya $5 dollar brunei … apa lagi, siapkan camera then terus naik bot & round satu Kampung Ayer … kata bro tu, kampung tu semua melayu Brunei duduk situ … kampung ni dah beratus tahun dekat situ … puas menghabiskan shutter kat sana, aku menuju ke Masjid Besar Sultan Omar Ali Saifuddien … sempat juga aku berjemaah kejap dekat sana … mmg besar masjid ni … apa aku tanya dekat org dkt masjid tu, masjid ni antara binaan yang tercantik di Brunei yang dibina oleh Putera Brunei sendiri … perjalanan aku diteruskan kan lagi disekitar Bandar Sri Begawan tu … sempat aku tgk dataran, pusat pentadbiran, istana dan stadium … penat btol berjalan … tak per, exercise sekali sekala … heh! perut lapar sket … aku teruskan berjalan kaki ke town semula uk makan Nasi Katok Mama … terletak di corner building dekat area stesen bas … korang yang tak tau Nasi Katok ni apa, ia lebih kurang macam nasi lemak je … hehe … aku makan dengan chicks guardian tadi … kebetulan waktu dia rehat aku terjumpa dekat kedai makan tu … time tu la aku tanya macam² pasal Brunei ni … bagus juga dia ni, semua dia tau … kalau info dari dia tu tipu, maksudnya aku tipu kamu semua la … haha … masa untuk aku berangkat ke Sarawak semula … banyak kali aku say thanks dkt that girl … kalau korang datang Brunei, cari chicks ni nama Wany … suruh dia jadi tour guide … hehe …



salam tinggal Brunei … kapan bertemu lagi …


Comments
  1. mak ai..sampai ke brunei..berjalan..best oo..aku tgk jadual hang pack gila dgn travel ja..baguih la..tumpang tak menikah lagi..heheh

  2. cik ecah says:

    langit sangat cantikkkkkkkkk..

  3. andaQ says:

    fuh..
    kaler langit tu sgt cantek..
    btw aku ni kwn anep ramli 2..
    so aku org tmrloh but study kt klntn..🙂

  4. GLizZY says:

    ~Waahh, gila kentang la nekad p jalan2 sorg..
    Picts anda sgt superb, mmg x diragui lg mcm org lain kata tang langit tu..

    (,”) Great work, nice coverage..

  5. Langitnya sgt biru… Bagus la u eh backpacking sorang2.🙂

    re: Ouh sgt heaven bila suma acara complete dlm 1 event. Good food, good people.😀

  6. acai says:

    perrrghhh, cantik gambar2 bro..beraninya pi jalan sengsorang..:)
    nanti kalau nak jalan sana blehlah mintak guide,hehee..

  7. aie says:

    ececeh..

    travelog nampak….

  8. azrulsham says:

    sifu!!! dasat aa sifu skang….pix sgt clean….sy suke aa sifu!!!

  9. cikzati says:

    ahaii sedara….giler best..jalan2!! err konfiden ekh jalan sorang2??bagus btol dia nih😀
    sy tak pernah jejak lagi ke Brunei…baca entry kamu ni buat saya rasa mau skang jugak ke sana! hahahaha😛

    woaa mmg bangunan sana semua rendang2 laa ekh?agak2 nape yer takleh lebih tinggi dari masjid?:-?😀

    err beb, siyes ke kuah sme tu dia asing bbuh dalam satu mangkuk n campor sme?peghh..mmg warna warni laa kuah kamu ekh?aheheheh.. jadinye pasni kalau nak ke sana..nak cakap ape la yer bila nak bubuh lauk tuu???..gegeegege

    siyes cakap ler…masjid Besar Sultan Omar Ali Saifuddien tu sgt cantik!!! Kubah dia kaler emas tuu..bersinar ajer….nak nangis ajer tengok nih! eheheh

    lepas ni ke mana pula kamu?😛

    re- saye kabar baikk….sihatt ajerrr ^ ^

  10. jeme says:

    huhu..best btol boleh g jalan2 makan angin sambil ambik gambar

  11. izwan says:

    waaa..bagpackers…bile lah aku nak ada masa cam gini..
    gambar2 pun chunn…

    dah update : http://blog.undermysin.com <- sila lah jenguk2

  12. cak says:

    waaa..best siot. repeat2..hehe.
    err..flight ko naik tu tutup lampu ke tak bro.

  13. ::: askm fareast wassuupp bro? [huhu] alhamdulillah dah sampaii dah bro di semenanjung..
    ::: yg bestnyer posting bro nih, jalan citer mmg sonok baca & hillarious plak tuh [hehe]
    ::: berani yek bro jalan sorang2 kat brunei.. dah dekat dah dgn brunei masa tuh, rugi kalo
    ::: tak jejak, ye tak? kalo aku, maybe aku ikut jejak bro gak.. jalan sorang2 utk dptkan
    ::: pengalaman berharga.. ofcourse gambar2 bro mmg canteeekk2 belaka.. sukee sumer shots
    ::: bro di brunei, paling lawa aku rasa 1,2,4 awesomeee.. berkliat kubah tuuh.. emas betul
    ::: kan? mmg sharp & bersih sungguh shots2 bro!!! pix last tuh [huhu] sukeee bila terpandang
    ::: jejantas di belakang bro tuh.. pelik tul, tinggi semacam, mesti nak elak bot yg lalu
    ::: lalang di bawahnyer.. kelakar gak.. keep on shooting bro!😉

  14. Hi, interesting post. I have been pondering this issue,so thanks for sharing. I will likely be subscribing to your site. Keep up the good work

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s