dulu & sekarang …

Posted: 27 September, 2011 in Uncategorized

Memang aku respect! merata aku berjalan dekat mana-mana, mesti aku nampak kelibat manusia pegang DSLR … memang tak dinafikan ramai yang dah ada DSLR … dunia photography makin berkembang di Malaysia … salute! adakah ni pertumbuhan yang baik atau sebaliknya? tergugatkah ‘orang-orang lama’ yang sekian lama membuat business dengan camera dengan kedatangan orang-orang baru ini? tepuk dada, tanya selera … setiap hari, ada saja photos yang di tag di facebook … photos rata-ratanya memang superb! sampai sekarang aku masih belajar lagi dalam dunia photography … banyak perlu aku belajar sebenarnya … aku tak puas! haha … alhamdulillah, semalam aku dah let go semua barang camera yang sekian lama aku gunakan … hope camera tu dapat berkhidmat dengan owner barunya … hehe … photo dekat atas ni captured by Farisan (officemate aku yang baru beli camera), aku sekadar edit sikit dan share dekat sini … minta C&C jika ada … insyallah dalam entry akan datang, aku cuba upload travel log aku ke syria & jordan … till then, take care!

About these ads
Comments
  1. elfarisi elmariachi says:

    Superb la brader….. cayalah…… lu memang otai tahap gaban…… memang betoi2 SANDY la bro!!!
    Slurrrrppppppppppppp……. 10 bintang untuk gambar ni!

  2. en_me says:

    dah letgo barang lama, mesti bro fareast dah pakai barang baru gear baru yg lebih power dan canggih kanns.. ehehe

  3. azurachan says:

    Dah jadi trend sekarang ke mana-mana saja kita nampak ada benda hitam tergantung di leher seseorang. hehe.
    Satu cabaran bagi org2 lama. Tanpa cabaran, tak ada kemajuan kan…

  4. suri says:

    rumah mana plk ni…takut plk tgok heeee kosong je

  5. suri says:

    kawan adakah itu rumah kg?

  6. gadisbunga says:

    no comment pasal pemilik dslr yang tumbuh bagaikan cendawan ni.

    tu gambo tu. alahai. superb tahu? *nada tak sesuai ek? tapi mmg superb ok!

    *

    back to the topic. tak perlu rasa tergugat kalau kita berkarya (menembak) dengan originaliti. barang tiru tak kekal lama kan? :D

  7. achika says:

    i’ll also let go my dslr… n now.. i’m officially a compact camera user… ehehe (^_^)v

  8. cantiknyer gambau tuh, sy suka la tgk gambau2 yg ade elemen klasik.. hehe

  9. sangat tradisional… dan klasik.. suka tengok..

    mmg jelez tengok orang yg dok usung dslr ke mana-mana.. tp kalau akak yg ada dslr tu tak tau lah camana mr hubby ku jeling, sedangkan kamera yg kecik pun akak selalu je kena tegur.. hishhhh..

  10. ma ya mayana says:

    Thanks ye sudi dtg belog saya..nanti saya masukkan dlm bloglist oke… :)

  11. Iyra Mutalib says:

    nice pic.. bw visit here :)

  12. Noriz says:

    byk nye berjalan… syok betulll

    salam kenal ;)

    about dslr tu, mmg betul sgt…
    budah sekolah pun dah senang2 pakai sorang satu…

    akak pun ada, penah bwk jalan then lalu depan kedai kamera pastu slaesman dia pujuk suh beli lens tamabahan…bila akak tak nak, dia ejek lak..”ala setakat kamera, spa2 pun boleh, kena ada lens lain la baru power”
    haha hampeh kan :(

  13. h4ni3 says:

    tengok budak2 skrg bawak dslr..
    dalam hati saya kata ‘kaya betul diorg/mak bapak diorg ni’ :)

  14. sw33tdarling says:

    ada camera tp belum dapat dipastikan bertauliah atau tidak.. tp gambar tu mmg cantik!~

  15. baayah says:

    cantik…mmg cantik ;)
    cahaya mentari memancar2….

  16. Zara~AB says:

    Bile plak u pergi Syria & Jordan? Senyap2 je ek! :D

  17. bEe says:

    Alhamdulilah….
    Bila skang masing2 ada dslr bermakna kos hidup rakyat Msia dah bagus ;)

  18. bEe says:

    Tp kan ingat tak dolu2 kita pakai kamera kotak je :-P
    Suwwiitt memory u!!! hehe~~~*

  19. Yati says:

    Dalam diam dah ke Syria/Jordan pulak…hm…interesting tu. Upload gbr cepat.

  20. fiziskandarZ says:

    i read about this somewhere. everybody own a dslr in kl nowadays – it’s like the new cellphone :) i personally think that’s good, daripada melepak2 do nothing, at least they have a decent hobby – and possibly can earn some cash if they know how to play their cards well :)

  21. t says:

    tak sabar mahu tengok gambar2 kamu di syria dan jordan pula.. mesti lagi menarik kerana viewnya yg cantik.. nak2 dpt sentuhan/edit from u…. pasti mantap.. ayuh, cepatan dong!

  22. ezaiedinRIN says:

    salam bro. ye la,lama tk snggah sini.. agk bz kebelakangan ni..
    jauh journey tu.. pasti nice pictures nnti..
    perihal.. dslr.. tdk di nafi.. kebanyakkan family pun ada nya.. dah jd
    mcm item yg wajib ada.. dulu.. pengguna biasa sekadar dgn compaq..
    tp kini, rmai upgrade ke dslr.. price pun dah murah.. kegunaan pun lebih menyeluruh
    andai dibandingkan…
    bab lama, baru.. pd saya, hanya pengalaman dan improvement je bezanya..
    seperti juga mcm kerjaya.. kalau di ipoh ni.. dari apa trend yg di lihat.. semakin
    bertambah pemilik dslr.. bertambah lg juga pada org lama dgn FX format..
    kira overall changes ni.. perubahan zaman..
    ..nice edit.. antara rumah kayu dan cahaya tu.. menarik..

  23. sebenarnya blog awal fotografi spt fotopages memberikan sumbangan yg besar. melalui gambar lawa yang dipamerkan oleh tuan punya blog, maki ramai org di malaysia yg minat nak main dgn kamera

  24. Lama tak singgah Faiz……..drp Abah Along

  25. schoepentoeter says:

    Ingatkan aku jer yg lama tak hupdate hehehe
    sekarang ni memang ramai yg pakai bro.. tp otai2 mcm bro tetap dihadapan.. pengalaman dan kepuasan tu yg penting. :)
    kalau mcm aku, setakat suka2 jerr..

  26. reactivatezul says:

    ::: salam bro.. lamanyer menyepi.. dah kawin yeh? tuuu ada gambar honeymoon pi UK [hehehe] sori, saya agak2 jer.. menarik topik bro nih.. skrg nih mmg dah makin ramai guna dslr.. maybe dah murah dan mudah nak digunakan.. tembak mcm mana pon tetap nampak cantik ditambah lagi ‘latihan’ demi ‘latihan’, ‘pengalaman’ demi ‘pengalaman’.. tergugat? adalaa sikit2.. isu nih sama jugaklah dgn handphone.. zmn dulu, bolehlah aku berbangga dgn hp canggih dan mahal plak tuh, skrg nih aku punya hp burok sesgt, budak2 sekolah pakai blackberry / tablet [sama plak harga dgn hp burok aku tuh] hampeh betul [hahaha]

    ::: yg penting apa yg kita tembak, mestilah dihargai, jgn tembak byk tapi satupon tak dipostkan dlm website atau dicuci.. teringat pesanan tajam bos aku: “saya nampak cameramen tangkap gambar saya banyak2 tapi takdepon diterbitkan.. saya pon nak tengok gambar muka saya kat website” [huhuhu] p/s: cameramen tuh bukan aku ye [hehe]

    ::: kelakarnyer, aku masih lagi pakai kamera pns yg kecik, calar balar, skrin pon dah bertompok2 mcm sunburn, but still boleh guna.. atau tak kelakar pon? [huhuhu] g’luck bro, keep on shooting ok..

  27. There are some infidelity studies that bear that out. As my buddy Jamar Booker
    told me, men value young, attractive, healthy, faithful, and nurturing women.
    Women who do cheat do it many different reasons than men undertake
    it.

  28. forum.ovh.ie says:

    hello there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something new from right here.

    I did however expertise several technical points using this site, as I experienced to reload the website
    a lot of times previous to I could get it to load properly.

    I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow
    loading instances times will sometimes affect your placement in google and could
    damage your high quality score if advertising and marketing with
    Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and could look out for much more
    of your respective interesting content. Ensure that you update
    this again soon.

  29. blog website says:

    Hi there! This blog post couldn’t be written any better!

    Reading through this post reminds me of my previous roommate!

    He constantly kept talking about this. I’ll send
    this article to him. Pretty sure he’ll have a very good read.
    I appreciate you for sharing!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s